Friday, 25 December 2009

Cheese Tartlets

Tartlets shell
125 gms butter (saya selalu guna Anchor)
250 gms flour
2 tbsp fresh milk
1 tbsp castor sugar
1 egg

Method
- gaul butter & tepung sampai jadi serbuk roti guna finger tips. jangan overdo it.
- dalam satu bekas lain, satukan susu, gula & telur. kacau rata.
- masukkan campuran susu kedalam campuran tepung hingga jadi doh. Jangan uli !!!!
- rehatkan doh 1/2 jam sebelum digunakan.
- masukkan dalam acuan tartlets, bakar suhu 170' - 20 minit. Bakar kosong dulu.

Cheese Filling
250 gms cream cheese (saya selalu guna Anchor) - thaw - room temp
100 gms castor sugar
1 egg

Method
- mix semua bahan guna mixer, masukkan kedalam tart shell yang telah dibakar kosong tadi.
- bakar lagi 170' - 10 minit. Kalau suka boleh tambah blueberry/strawberry filling sebelum dibakar.

No comments:

Post a Comment